Zdjęcie: ze źródeł publicznych
Ta metoda gotowania kurczaka jest uważana za najbardziej udaną
Głównym problemem z piersią kurczaka jako mięsem jest to, że prawie zawsze okazuje się sucha po usmażeniu lub upieczeniu. Okazuje się, że istnieje lyfhak jak upiec pierś z kurczaka w piekarniku, aby uzyskać miękkie i soczyste danie.
Jak ugotować pierś z kurczaka, aby nie była sucha – porada
Publikacja Express, cytując Keto Recipes, wyjaśnia, że pożądany produkt do dodania do kurczaka prawdopodobnie znajduje się w lodówce lub piekarniku. Dzięki niemu kurczak już nigdy nie będzie przesuszony, niezależnie od tego, jak go przyrządzisz – na grillu, w piekarniku lub na grillu.
Ludzie próbujący przyrządzić mięso do perfekcji obawiają się jego niedogotowania, więc pieką je dłużej, co powoduje jego przesuszenie. Sekretny składnik rozwiązuje również ten problem.
Keto Recipes podpowiada, jak upiec pierś z kurczaka w piekarniku i co dodać do marynaty, by uzyskać najsmaczniejsze danie w historii. Według ekspertów, surowe mięso zdecydowanie powinno być posypane przyprawami i ziołami, aby zatrzymać wilgoć. Można również dodać jogurt i sok z cytryny – dzięki temu kurczak będzie jeszcze bardziej delikatny. Keto Recipes wymienia jednak sodę oczyszczoną jako główny składnik idealnej marynaty.
Jest to sekret, aby pierś z kurczaka była soczysta i miękka – kucharze twierdzą, że nawet szczypta sody oczyszczonej wystarczy, aby mięso było delikatne poprzez rozluźnienie jego włókien, nawet podczas długotrwałego gotowania. Następnie, jak mówi ekspert, pierś z kurczaka należy umieścić na patelni i gotować na średnim ogniu pod przykryciem. To samo dotyczy piekarnika – mięso należy obowiązkowo przykryć.
Jeśli jednak wybierzesz patelnię, musisz gotować przez trzy minuty z jednej strony i siedem minut z drugiej strony. Następnie należy wyłączyć ogień i, bez zdejmowania pokrywki, pozwolić kurczakowi „odpocząć” przez pięć minut. Po tym czasie można cieszyć się zaskakująco miękkim i soczystym kawałkiem.
