Charlotka z dynią: oryginalny i szybki przepis

Zdjęcie: z otwartych źródeł

Ciastka okazują się miękkie, przewiewne, a dzięki cynamonowi pachnące

Charlotte dyniowa to klasyczna wersja charlotte, w której zamiast zwykłych jabłek dodano słodką, soczystą dynię. Danie jest równie szybkie w przygotowaniu jak klasyczna charlotte.

Ciasto okazuje się miękkie, przewiewne, a dzięki cynamonowi aromatyczne.

Przepis

Składniki:

  • obrana dynia 300 g
  • mąka pszenna 150 g
  • jaja kurze 4 szt.
  • cukier 150 g
  • soda oczyszczona 1/3 łyżeczki.
  • kwas cytrynowy 1/3 łyżeczki.
  • szczypta soli
  • cynamon 1 łyżeczka
  • cukier puder
  • olej roślinny

Przygotowanie:

  1. Dynię obrać i pokroić w drobną kostkę.
  2. Oddzielić żółtka od białek i dodać połowę cukru do żółtek i białek.
  3. Ubić białka z cukrem mikserem na grudkowatą masę.
  4. Żółtka wymieszać trzepaczką z cukrem i solą, aż cukier się rozpuści. Partiami dodawać ubite białka, mieszając do połączenia, następnie przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, kwasek cytrynowy, cynamon, wymieszać szpatułką, następnie dodać dynię i ponownie wymieszać.
  5. Dno formy do pieczenia wyłożyć pergaminem do pieczenia, boki lekko posmarować olejem roślinnym, rozprowadzić masę i spłaszczyć.
  6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut. Pozostawić charlotte do lekkiego ostygnięcia w formie, a następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe hacki