Zdjęcie: z otwartych źródeł
Ciastka okazują się miękkie, przewiewne, a dzięki cynamonowi pachnące
Charlotte dyniowa to klasyczna wersja charlotte, w której zamiast zwykłych jabłek dodano słodką, soczystą dynię. Danie jest równie szybkie w przygotowaniu jak klasyczna charlotte.
Ciasto okazuje się miękkie, przewiewne, a dzięki cynamonowi aromatyczne.
Przepis
Składniki:
- obrana dynia 300 g
- mąka pszenna 150 g
- jaja kurze 4 szt.
- cukier 150 g
- soda oczyszczona 1/3 łyżeczki.
- kwas cytrynowy 1/3 łyżeczki.
- szczypta soli
- cynamon 1 łyżeczka
- cukier puder
- olej roślinny
Przygotowanie:
- Dynię obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Oddzielić żółtka od białek i dodać połowę cukru do żółtek i białek.
- Ubić białka z cukrem mikserem na grudkowatą masę.
- Żółtka wymieszać trzepaczką z cukrem i solą, aż cukier się rozpuści. Partiami dodawać ubite białka, mieszając do połączenia, następnie przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, kwasek cytrynowy, cynamon, wymieszać szpatułką, następnie dodać dynię i ponownie wymieszać.
- Dno formy do pieczenia wyłożyć pergaminem do pieczenia, boki lekko posmarować olejem roślinnym, rozprowadzić masę i spłaszczyć.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut. Pozostawić charlotte do lekkiego ostygnięcia w formie, a następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.
