Dlaczego spaghetti się klei i co z tym zrobić: jeden lifehack rozwiąże ten problem

Zdjęcie: ze źródeł publicznych

Naukowcy odkryli, na co należy zwrócić szczególną uwagę podczas gotowania makaronu

Wiele osób, które gotują dla siebie lub swoich bliskich, przynajmniej raz zastanawiało się, jak sprawić, by spaghetti nie sklejało się podczas gotowania. Z tego powodu tracą one swój atrakcyjny wygląd i trudniej jest je wyjąć i przełożyć na talerze.

Dowiedzieliśmy się, co na to wpływa i jak gotować spaghetti w garnku. Wcześniej podpowiedzieliśmy, jak gotować pierogi, aby się nie rozgotowały.

Nowe badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Lund pokazuje, że gluten odgrywa ważną rolę w utrzymaniu spaghetti w nienaruszonym stanie po ugotowaniu.

Jak sprawić, by spaghetti się nie sklejało?

Uniwersytet w Lund (Szwecja) przeprowadził badanie i stwierdził, że winny jest gluten. Ilość soli dodawanej do wody również odgrywa ważną rolę.

Naukowcy wykorzystali zaawansowane techniki analityczne do zbadania wewnętrznej struktury spaghetti kupionego w sklepie. W tym celu zakupiono zarówno zwykłe, jak i bezglutenowe spaghetti. Okazało się, że gluten jest niezbędny do zachowania struktury makaronu podczas gotowania.

Według Andrei Scotti, starszego wykładowcy chemii na uniwersytecie, gluten w zwykłym spaghetti działa jak siatka ochronna, która zachowuje skrobię. Z drugiej strony produkty bezglutenowe zawierają sztuczną matrycę, która działa prawidłowo tylko wtedy, gdy przestrzegane są wszystkie warunki gotowania. W przeciwnym razie matryca ta zostanie zniszczona.

Wykorzystując promieniowanie rentgenowskie oraz rozpraszanie neutronów pod małym kątem, naukowcy byli w stanie zbadać żywność na poziomie mikroskopowym. Porównali swoje odkrycia z teksturą, indeksem glikemicznym i okresem przydatności do spożycia „obiektu testowego”. Naukowcom udało się również dowiedzieć, w jaki sposób ilość soli wpływa na ostateczny wynik.

Tak więc, jeśli jest jej zbyt dużo lub proces gotowania jest zbyt długi, tylko makaron z normalną ilością glutenu poradzi sobie z tymi warunkami. Te dwa czynniki wpływają na mikrostrukturę produktu.

Dlatego ważne jest nie tylko to, jak długo gotować spaghetti, ale także ilość soli dodawanej do wody. Tak naprawdę w kwestii czasu warto kierować się informacjami na opakowaniu. To producent najlepiej zna skład swojego produktu i zasady jego przygotowania.

Ogólnie rzecz biorąc, czas gotowania spaghetti trwa zazwyczaj od 7 do 12 minut. Dlatego nie należy trzymać makaronu w gorącej wodzie przez 20 minut lub dłużej. Na każde 100 gramów spaghetti potrzeba około jednego litra wody, dlatego lepiej jest najpierw zdecydować o ilości produktu, a następnie wybrać garnek, który pomieści wymaganą objętość wody. Jeśli mówimy o soli, wystarczy 10 gramów.

Z gotowego spaghetti spuścić wodę, ale nie trzeba ich płukać. W razie potrzeby do gotowego dania można dodać trochę oleju roślinnego lub masła.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe hacki