Zdjęcie: z otwartych źródeł
Wszystkie subtelności uprawy czosnku zimowego
Źródło:
Czosnek zimowy jest wysoce odporny na temperatury poniżej zera, choroby grzybowe, a także jest dobrze przechowywany przez długi czas. Dlatego jest uwielbiany przez gospodynie domowe.
Podpowiadamy, co trzeba wiedzieć i zrobić, aby wyhodować duże główki czosnku. Jest tylko kilka zasad, których należy przestrzegać.
Jak uprawiać duży czosnek zimowy
- Agronomowie nie zalecają sadzenia kultury w miejscu, w którym rosła wcześniej, a także tam, gdzie rosła cebula, ponieważ po ich wzroście w glebie pozostała duża liczba bakterii, które wywołują różne choroby. Do uprawy czosnku zimowego najbardziej odpowiednie są miejsca, w których w ubiegłym sezonie rosły cukinie, ogórki i wszystkie rodzaje kapusty.
- Specjaliści nie zalecają sadzenia goździków bezpośrednio po spulchnieniu działki. Wieloletnia praktyka pokazuje, że w wyniku takiego sadzenia wyrastają małe cebulki, nienadające się do długotrwałego przechowywania. Eksperci zalecają dokładne przekopanie działki na dwa tygodnie przed wysiewem nasion.
- Doświadczeni hodowcy warzyw odradzają stosowanie świeżego obornika, ponieważ zawiera on dużą ilość azotu, który sprzyja wzrostowi łodyg i spowalnia tworzenie się główek. Innym powodem unikania takiego nawożenia jest wysokie ryzyko chorób grzybiczych. Czosnek odporny na mróz lepiej rośnie na glebach lekkich i luźnych. Dlatego lepiej jest zastosować piasek lub torf, aby rozluźnić glebę.
- Konieczne jest wybranie ząbków i nasion o największym rozmiarze, wtedy można mieć nadzieję na zbiory czosnku o dużych rozmiarach. Jeśli sadzisz cebulkę, która ma tylko 2-3 ząbki, tak mała liczba wskazuje na degenerację czosnku, odpowiednio, z materiału sadzeniowego niskiej jakości nie należy oczekiwać dobrych zbiorów.
- Ząbki czosnku powinny być traktowane bezpośrednio przed sadzeniem w celu zabicia bakterii na powierzchni materiału sadzeniowego. W tym celu wybrane nasiona są moczone w specjalnych roztworach. Nasiona można zanurzyć na 25 minut w pojemniku z 1% siarczanem miedzi lub w roztworze popiołu drzewnego. Aby to zrobić, do 2 litrów wody wlać szklankę popiołu i gotować przez pół godziny, nasiona umieszcza się w tym roztworze na 1,5-2 godziny.
- Po zakończeniu wszystkich prac przygotowawczych na miejscu zrobić rzędy w odległości 20-25 cm. Roślinę należy sadzić w odległości co najmniej 10 cm. Aby zapobiec zamarzaniu czosnku podczas mrozów, głębokość rzędów powinna być taka, aby grubość warstwy gleby na wierzchu nasion wynosiła co najmniej 5 cm. Podczas sadzenia nie należy szybko wciskać ząbków.
- W regionach o zimnym klimacie obszar z uprawami jest dodatkowo pokryty słomą, sianem, gałęziami lub trocinami. Specjalne materiały mogą być również stosowane jako izolacja.
Strona nie jest bezpieczna! Wszystkie dane są zagrożone: hasła, historia przeglądarki, osobiste zdjęcia, karty bankowe i inne dane osobowe zostaną wykorzystane przez atakujących.
