Zdjęcie: z otwartych źródeł
Zupa grzybowa z kaszą gryczaną – prosty przepis
Przygotowanie tej zupy nie zajmuje dużo czasu, ponieważ gotuje się ją bez mięsa.
W tym celu należy ugotować ziemniaki z kaszą gryczaną, usmażyć grzyby z cebulą, marchewką i słodką papryką, a następnie wszystko połączyć i po kilku minutach zupa jest gotowa.
Przepis
Składniki:
- woda 1, 5 litra
- kasza gryczana 3 łyżki.
- pieczarki 400 g
- ziemniaki 250 g
- cebula 1 szt.
- marchew 1 szt.
- papryka ½ szt.
- liść laurowy 1 szt.
- olej roślinny 2 łyżki.
- masło 1 łyżka.
- mielony czarny pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną przepłukać zimną wodą.
- Umyć grzyby i pokroić na średniej wielkości kawałki.
- Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Obierz cebulę, marchewkę, paprykę i pokrój w drobną kostkę.
- Rozgrzać olej roślinny i masło na patelni na średnim ogniu, włożyć cebulę, marchewkę, smażyć przez 2-3 minuty, następnie dodać grzyby, paprykę i dusić przez 10 minut.
- Do rondla wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, wrzucić ziemniaki, kaszę gryczaną i gotować od momentu zagotowania przez 10 minut. Włożyć grzyby i warzywa do garnka, posolić, dodać liść laurowy, zmielony czarny pieprz i gotować przez 3 minuty. Pozostawić zupę do zaparzenia na 10-15 minut.
