Zupa grzybowa z kaszą gryczaną: smaczny przepis na bezmięsne danie

Zdjęcie: z otwartych źródeł

Zupa grzybowa z kaszą gryczaną – prosty przepis

Przygotowanie tej zupy nie zajmuje dużo czasu, ponieważ gotuje się ją bez mięsa.

W tym celu należy ugotować ziemniaki z kaszą gryczaną, usmażyć grzyby z cebulą, marchewką i słodką papryką, a następnie wszystko połączyć i po kilku minutach zupa jest gotowa.

Przepis

Składniki:

  • woda 1, 5 litra
  • kasza gryczana 3 łyżki.
  • pieczarki 400 g
  • ziemniaki 250 g
  • cebula 1 szt.
  • marchew 1 szt.
  • papryka ½ szt.
  • liść laurowy 1 szt.
  • olej roślinny 2 łyżki.
  • masło 1 łyżka.
  • mielony czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną przepłukać zimną wodą.
  2. Umyć grzyby i pokroić na średniej wielkości kawałki.
  3. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
  4. Obierz cebulę, marchewkę, paprykę i pokrój w drobną kostkę.
  5. Rozgrzać olej roślinny i masło na patelni na średnim ogniu, włożyć cebulę, marchewkę, smażyć przez 2-3 minuty, następnie dodać grzyby, paprykę i dusić przez 10 minut.
  6. Do rondla wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, wrzucić ziemniaki, kaszę gryczaną i gotować od momentu zagotowania przez 10 minut. Włożyć grzyby i warzywa do garnka, posolić, dodać liść laurowy, zmielony czarny pieprz i gotować przez 3 minuty. Pozostawić zupę do zaparzenia na 10-15 minut.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe hacki