Zdjęcie: z otwartych źródeł
Pyszne i proste danie
Przygotuj delikatne naleśniki z karmelizowanymi śliwkami na śniadanie podwieczorek lub jako deser. W tym celu upiecz naleśniki i zawiń w nie nadzienie śliwkowe. Naleśniki polać sosem śliwkowym.
Przepis
Składniki:
- mąka pszenna – 170 gr;
- mleko (gorące) – 500 ml
- jaja kurze – 3 szt;
- cukier – 2 łyżki;
- olej roślinny – 60 g;
- sól – ½ łyżeczki;
- śliwki – 500 gr.
- cukier – 100 g;
- masło – 30 g.
Sposób przygotowania:
- Śliwki umyć, usunąć pestki, przekroić na dwie połówki.
- W rondelku na małym ogniu roztopić masło, wsypać cukier, mieszać aż cukier się rozpuści, następnie włożyć śliwki i gotować aż śliwki puszczą soki i staną się miękkie.
- Jajka wymieszać z cukrem, solą, wlać połowę mleka, wsypać mąkę i dobrze wymieszać trzepaczką, aż nie będzie grudek, następnie wlać resztę mleka, dodać olej roślinny i ponownie wymieszać.
- Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki z obu stron na średnim ogniu.
- Na środku każdego naleśnika ułożyć 4-5 śliwek i zawinąć w kopertę.
