Naleśniki ze śliwkami: niezwykły pomysł na jesienne śniadanie

Zdjęcie: z otwartych źródeł

Pyszne i proste danie

Przygotuj delikatne naleśniki z karmelizowanymi śliwkami na śniadanie podwieczorek lub jako deser. W tym celu upiecz naleśniki i zawiń w nie nadzienie śliwkowe. Naleśniki polać sosem śliwkowym.

Przepis

Składniki:

  • mąka pszenna – 170 gr;
  • mleko (gorące) – 500 ml
  • jaja kurze – 3 szt;
  • cukier – 2 łyżki;
  • olej roślinny – 60 g;
  • sól – ½ łyżeczki;

Do farszu:

  • śliwki – 500 gr.
  • cukier – 100 g;
  • masło – 30 g.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyć, usunąć pestki, przekroić na dwie połówki.
  2. W rondelku na małym ogniu roztopić masło, wsypać cukier, mieszać aż cukier się rozpuści, następnie włożyć śliwki i gotować aż śliwki puszczą soki i staną się miękkie.
  3. Jajka wymieszać z cukrem, solą, wlać połowę mleka, wsypać mąkę i dobrze wymieszać trzepaczką, aż nie będzie grudek, następnie wlać resztę mleka, dodać olej roślinny i ponownie wymieszać.
  4. Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki z obu stron na średnim ogniu.
  5. Na środku każdego naleśnika ułożyć 4-5 śliwek i zawinąć w kopertę.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe hacki