Zdjęcie: ze źródeł publicznych
Ten pikantno-słodki sos dodaje potrawom wyrazistego smaku
Tsvikli to tradycyjny ukraiński sos z buraków i chrzanu, który podaje się do wędlin, mięsa lub kiełbas. Ten pikantno-słodki sos nadaje potrawom jasny smak. Informuje o tym RBC-Ukraina, powołując się na kanał YouTube „Kulinarni Vitivki”.
Przepis na starożytny sos Zwickley
Składniki:
- burak – 500 g
- chrzan – 50 g
- miód – 15 g
- sól – 3 g
- sok z cytryny – 15 ml
Przygotowanie
- Buraki ugotować lub upiec, ostudzić, obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Chrzan obrać i bardzo drobno zetrzeć.
- Wymieszać buraki i chrzan w proporcji około 3:1.
- Dodać sól, miód i sok z cytryny
- W razie potrzeby dodać trochę wody lub bulionu, aby uzyskać konsystencję gęstej pasty.
- Przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki się połączyły.
