Starożytny przepis na sos mięsny: zapomnisz o tych kupowanych w sklepie

Zdjęcie: ze źródeł publicznych

Ten pikantno-słodki sos dodaje potrawom wyrazistego smaku

Tsvikli to tradycyjny ukraiński sos z buraków i chrzanu, który podaje się do wędlin, mięsa lub kiełbas. Ten pikantno-słodki sos nadaje potrawom jasny smak. Informuje o tym RBC-Ukraina, powołując się na kanał YouTube „Kulinarni Vitivki”.

Przepis na starożytny sos Zwickley

Składniki:

  • burak – 500 g
  • chrzan – 50 g
  • miód – 15 g
  • sól – 3 g
  • sok z cytryny – 15 ml

Przygotowanie

  1. Buraki ugotować lub upiec, ostudzić, obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Chrzan obrać i bardzo drobno zetrzeć.
  2. Wymieszać buraki i chrzan w proporcji około 3:1.
  3. Dodać sól, miód i sok z cytryny
  4. W razie potrzeby dodać trochę wody lub bulionu, aby uzyskać konsystencję gęstej pasty.
  5. Przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki się połączyły.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe hacki