Zdjęcie: z otwartych źródeł
Kiedy brakuje czasu, ale chcesz czegoś smacznego i pożywnego, czas zrobić szybki placek pita
Kiedy lodówka jest w połowie pusta i nie masz energii na gotowanie skomplikowanych potraw, ale chcesz zaskoczyć rodzinę czymś apetycznym, blogerka kulinarna Olga Ryabenko proponuje swój sprawdzony przepis na takie chwile – placek pita z mięsem i cukinią. To danie, które łączy w sobie prostotę i domową wygodę, ale smakuje jak coś, co z łatwością można podać gościom na świąteczny obiad.
Przepis
Składniki:
- Pita lub tortilla 5 szt.
- Mięso mielone 600 g
- Cukinia 1 szt.
- Zielona cebula
- Pietruszka
- Sól
- Pieprz
- Chmiel
- Jaja 3 szt.
- Ser twardy 200 g
Przygotowanie
- W misce wymieszać mięso mielone, startą cukinię, posiekane zioła, sól i przyprawy.
- Umieścić mięso mielone na picie, zwinąć i pokroić w równe plastry.
- Nasmarować formę olejem i ułożyć przygotowane kawałki ciasno obok siebie.
- W osobnej misce ubić jajka z tartym serem, wylać na spód pity. W razie potrzeby posypać jeszcze odrobiną sera.
- Piec w temperaturze 180°C przez 45 minut, aż wierzch będzie zarumieniony i apetyczny.
- Podawać na gorąco z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim.
Ten placek pita to świetna opcja zarówno na lunch, jak i późną kolację. Jest obfity, aromatyczny i, co najważniejsze, przygotowywany z tego, co zwykle masz pod ręką. Głównym sekretem sukcesu jest nie bać się eksperymentować
