Zdjęcie: ze źródeł publicznych
Przeczytaj poniżej, z jakimi dodatkami nie należy łączyć kawy, aby nie stracić jej zalet
Kawa jest ulubionym napojem milionów ludzi, ale nie każdy wie, że może ona zmniejszać wchłanianie niektórych witamin i mikroelementów. Z jakimi suplementami najlepiej nie łączyć kawy, aby nie utracić ich zalet. Informuje o tym strona internetowa Verywell health.
Żelazo
Żelazo transportuje tlen we krwi i wspiera funkcje komórkowe. Suplement ten jest często przepisywany w przypadku niedoboru żelaza w organizmie.
Badanie opublikowane w Korean Journal of Family Medicine wykazało, że picie kawy z suplementacją żelaza może zmniejszać jego wchłanianie. Garbniki i polifenole zawarte w kawie mogą wiązać się z żelazem, utrudniając jego wchłanianie przez organizm.
Należy jednak pamiętać, że wpływ kawy na wchłanianie żelaza zależy od tego, kiedy się ją pije.
Jeśli przyjmujesz suplementy z powodu niedoboru, zaleca się przyjmowanie ich co najmniej dwie godziny przed lub po wypiciu kawy, aby zmaksymalizować wchłanianie żelaza.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie (kompleks B i C)
Chemia kliniczna informuje nas, że kawa jest łagodnym diuretykiem, co oznacza, że może zwiększać oddawanie moczu i prowadzić do utraty niektórych składników odżywczych.
W związku z tym może zmniejszać skuteczność witamin rozpuszczalnych w wodzie, takich jak witaminy z grupy B (w tym B1, B6, B7 i B12) oraz witamina C.
Spożywanie dużych ilości kawy może przyspieszyć ten proces, potencjalnie zmniejszając wchłanianie witamin. Należy spróbować przyjmować witaminy i kawę o różnych porach.
Witamina D i wapń
Kawa może zmniejszać wchłanianie zarówno witaminy D, jak i wapnia. Napój ten zmniejsza liczbę receptorów potrzebnych do wchłaniania mikroelementów.
Receptory witaminy D są również niezbędne dla wchłaniania wapnia i zdrowia kości.
Działanie moczopędne kawy może również zwiększać utratę wapnia z moczem. Ilość ta jest jednak niewielka i można ją zrównoważyć dodając do napoju tylko 1-2 łyżki mleka.
Osoby z ryzykiem niskiego poziomu wapnia lub osteoporozy powinny zachować ostrożność. Najlepiej jest przyjmować suplementy wapnia lub witaminy D jakiś czas po wypiciu kawy.
Magnez i cynk
W czasopiśmie Industrial Crops and Products stwierdzono, że polifenole i garbniki znajdujące się w kawie mogą wiązać się z niezbędnymi minerałami, takimi jak magnez i cynk, zmniejszając ich wchłanianie.
Działanie moczopędne kawy może również zwiększać utratę składników odżywczych z moczem. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, należy przyjmować magnez lub cynk niezależnie od kawy.
Melatonina
Melatonina to hormon, który jest naturalnie wytwarzany w organizmie i reguluje rytm okołodobowy. Jego produkcja jest aktywowana przez ciemność w nocy. Jest również dostępna jako suplement bez recepty stosowany w celu poprawy snu.
Krajowe Centrum Zdrowia Komplementarnego i Integracyjnego informuje, że aby uniknąć skutków melatoniny, najlepiej jest oddzielić spożycie kawy i melatoniny o kilka godzin. Ogólnie zaleca się unikanie kofeiny co najmniej sześć godzin przed snem.
