Jak prawidłowo jeść grejpfruty, aby schudnąć: porady dietetyków

Zdjęcie: z otwartych źródeł

Grejpfrut może również poprawić trawienie i zdrowie serca

Spożywanie grejpfruta jako części zbilansowanej diety może poprawić zdrowie i sprzyjać utracie wagi, zwłaszcza jeśli jest spożywane we właściwym czasie, pisze verywellhealth.com.

Najlepszy czas na odchudzanie

Dowody naukowe sugerują, że grejpfrut może sprzyjać utracie wagi. Najlepszym czasem na spożywanie grejpfruta w celu utraty wagi jest często tuż przed posiłkami. Na przykład, niektóre badania wykazały, że spożywanie połowy grejpfruta przed każdym posiłkiem przez sześć tygodni spowodowało zmniejszenie obwodu talii.

Grejpfrut zawiera rozpuszczalny błonnik, który zwiększa uczucie sytości. Ponadto, zgodnie z badaniami, wysokie spożycie błonnika pokarmowego jest predyktorem utraty wagi.

Jednak dieta grejpfrutowa, która polega na spożywaniu grejpfruta z każdym posiłkiem, nie jest poparta naukowo. Nie ma również dowodów na to, że grejpfrut zawiera substancje spalające tłuszcz.

Najlepszy czas na trawienie

Najlepszym czasem na spożywanie grejpfruta w celu trawienia może być poranek lub przed posiłkami.

Błonnik pokarmowy zawarty w grejpfrutach sprzyja regularnym stolcom: jedna połówka grejpfruta zawiera 2 gramy błonnika pokarmowego. Zwiększone spożycie błonnika wiąże się z poprawą konsystencji i częstotliwości stolca.

Grejpfrut zawiera również pektyny, które mogą zmniejszać wzdęcia brzucha i gazy. Pektyna działa również jako prebiotyk i odżywia korzystne bakterie w jelitach, co pomaga poprawić ogólny stan zdrowia jelit.

Spożywanie grejpfruta może poprawić nawodnienie, co jest ważne dla trawienia.

Warto zauważyć, że grejpfrut może powodować dyskomfort trawienny u niektórych osób ze względu na swoją kwasowość, na przykład wywołując objawy u osób z chorobą refluksową przełyku (GERD).

Najlepszy czas dla zdrowia serca

Dodanie grejpfruta do diety może wspomóc zdrowie serca i zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia. Nie ma jednak zalecanej pory dnia na spożywanie grejpfruta dla zdrowia serca.

Grejpfrut zawiera przeciwutleniacze, w tym polifenole, które zwalczają wolne rodniki, które mogą powodować uszkodzenie serca. Polifenole mają również działanie rozszerzające naczynia krwionośne, pomagając utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.

Błonnik pokarmowy jest również powiązany z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, a badania pokazują, że w szczególności błonnik rozpuszczalny pomaga obniżyć poziom cholesterolu, a także ciśnienie krwi. Według jednego z przeglądów, osoby stosujące dietę bogatą w błonnik są mniej narażone na choroby układu krążenia.

Jeśli jednak przyjmujesz statyny w celu obniżenia poziomu cholesterolu, może być konieczne ograniczenie spożycia grejpfrutów i soku grejpfrutowego, ponieważ zwiększają one poziom statyn we krwi, co może nasilać skutki uboczne leku.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe hacki